Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Τα γκαραβέλια...

Λες να ήρθε ο χειμώνας; σκέφτηκα σήμερα που είδα τα γκαραβέλια να βόσκουν στο διπλανό πρόσφατα σπαρμένο χωράφι.

Η εικόνα είναι γνωστή απο παλιά.
Ιδίως στην περιοχή του θεσσαλικού κάμπου και αυτή την εποχή.
Τώρα που οι αγρότες οργώνουν και σπέρνουν τα χωράφια και η γη βρίσκεται σε φάση ανανέωσης.

Δεν είναι μόνο τα σύννεφα της βροχής που φέρνουν τη νέα εποχή.
Αλλά κι εκείνα των πουλιών, που προπορεύονται της αλλαγής.
Τέτοια κοινωνικά πουλιά, είναι τα γκαραβέλια, που έχουν φτάσει από τον βορρά στις αρχές φθινοπώρου και αναζητούν την τροφή τους στο φρεσκοσκαμμένο χώμα και όχι μόνο.
Είναι πουλιά που λειτουργούν ομαδικά στις βασικότερες συνήθειές τους όπως είναι η μετακίνηση, η τροφή και η προστασία τους. Όταν, μάλιστα, πρόκειται για αυτήν την τελευταία και προκειμένου να αποφύγουν κάποιο γεράκι ή άλλο αρπακτικό, δημιουργούν εντυπωσιακούς σχηματισμούς με απόλυτο συγχρονισμό σε σμήνη, που προκαλούν τον θαυμασμό.
Αποδημητικά και αυτά, έρχονται στη θέση των χελιδονιών, των πελαργών και άλλων πετεινών του ουρανού που έχουν φύγει ήδη για τα πιο ζεστά κλίματα του ισημερινού και του νοτίου ημισφαιρίου.
Θα μείνουν εδώ μέχρι τις αρχές της επόμενης άνοιξης, πριν στραφούν και πάλι βόρεια, ξεχειμωνιάζοντας στις παρυφές, συχνά όμως και μέσα στις πόλεις.

Ο φακός τα απαθανάτισε χαμηλά στον ουρανό, ένα σμάρι ζωής και κίνησης, ακανόνιστου ίσως στο ανθρώπινο μάτι, που υπακούει όμως στους δικούς του νόμους της εξέλιξης και ιεραρχίας.
Και άξιζε τον κόπο. 
Γιατί αυτή η "εικαστική παρέμβαση" των πουλιών είναι ένα από τα πάμπολλα ερεθίσματα που μας δίνει η φύση για να μπορέσουμε να τη θαυμάσουμε...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής