Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Οταν το Κράτος φράζει τον δρόμο μας...

Οι μέρες που έρχονται θα είναι δύσκολες για εμάς τους αγρότες.
Όχι γιατί τα προϊόντα που παράγουμε δεν έχουν αξία, όχι γιατί ο ανταγωνισμός που δεχόμαστε από το εξωτερικό είναι ανυπέρβλητος, αλλά γιατί εδώ στη χώρα μας, το ίδιο το κράτος μπαίνει συνεχώς εμπόδιο στην παραγωγική διαδικασία και υπονομεύει τις πρωτοβουλίες για τον εκσυγχρονισμό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Τις τελευταίες ημέρες ο σύλλογος παραγωγών κηπευτικών κατήγγειλε μεγάλες εισαγωγές ντομάτας από τη γειτονική Αλβανία, οι οποίες παίρνουν περίοπτη θέση στα ράφια μαναβικής των σούπερ μάρκετ, με την ένδειξη ότι πρόκειται για προϊόν που έχει παραχθεί σε εγχώρια θερμοκήπια.
Που βρίσκονται, αλήθεια, οι αρμόδιες αρχές;

Συνάδελφος αγρότης, όπως και πολλοί αγρότες από τις Σέρρες, την Κομοτηνή, δηλώνει ότι βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής καταστροφής, γιατί, ενώ ο ΕΛΓΑ που από τον περασμένο Ιανουάριο εκτίμησε εκτεταμένη καταστροφή της καλλιέργειάς του (βαμβάκι και καλαμπόκι) από τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις και πλημμύρες στην περιοχή, δεν του έχει καταβάλει την αποζημίωση. Όπως ο ίδιος λέει, χρόνια τώρα ο οργανισμός φροντίζει για τον συμψηφισμό των εισφορών, με τις όποιες απαιτήσεις των αγροτών από το Δημόσιο.
Αγρότης καταγγέλλει ότι τα χρήματα που έχει να λαβαίνει μόνο από την επιστροφή φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο (υπόλοιπα 2013, σύνολο 2014) ανέρχονται στο ποσό των 3.800 ευρώ και γι’ αυτό οι αρμόδιοι ……. κάνουν την πάπια. Αντίθετα, πριν από λίγες μέρες παρέλαβε δεύτερο εκκαθαριστικό σημείωμα από την εφορία, με το οποίο του επιβάλλεται πρόσθετος φόρος εισοδήματος, της τάξεως των 1.350 ευρώ, μετά την αναδρομική αύξηση της προκαταβολής από το 27,5 στο 55%.
Ίσως φαίνεται πλεονασμός να αναφερθούμε στους εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες, που αυτή τη στιγμή μένουν απλήρωτοι για ποσά κοινοτικών ενισχύσεων που δικαιούνται εδώ και μήνες και σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως π.χ. οι βιοκαλλιεργητές, εδώ και χρόνια. Όμως ανάμεσά τους υπάρχουν οικογένειες (κυρίως κτηνοτρόφων), που ζουν μικρά ή μεγάλα δράματα, που δεν διαθέτουν ούτε τα προς το ζην, όχι γιατί δεν κοίταξαν τη δουλειά τους, αλλά γιατί οι ίδιες οι δημόσιες αρχές τους στερούν τα χρήματα, στα οποία είχαν υπολογίσει.

Για όλους τους παραπάνω λόγους δεν είναι δίκαιο που παλεύουμε και διεκδικούμε για τα παρακάτω;
1. ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ «ΑΓΡΟΤΗΣ»: κατοχύρωση του επαγγέλματος, ταυτότητα αγρότη με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε «επιτηδευματίες» ή «ελεύθεροι επαγγελματίες».
2. ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ : Παραμονή των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών στον συντελεστή του 13% προσμετρώντας στον υπολογισμό του κόστους παραγωγής όλες τις δαπάνες και τις αποσβέσεις που ισχύουν στα Ευρωπαϊκά και διεθνή οικονομικά και λογιστικά πρότυπα (αποσβέσεις του φυτικού, ζωικού και παγίου κεφαλαίου, τα τεκμαρτά ενοίκια του εδάφους, τους τόκους των ιδίων κεφαλαίων).
Αφορολόγητο της προσωπικής και της Οικογενειακής Εργασίας του Αγρότη.
Όχι στη φορολόγηση αποζημιώσεων.
Όχι στην προκαταβολή φόρου εισοδήματος.
Όχι στην απαράδεκτη φορολόγηση με τεκμήρια διαβίωσης στην περίπτωση που υπάρχει μειωμένο εισόδημα ή και καθόλου.
3. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: Καμία αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές. Εξυγίανση του ΟΓΑ και απαλλαγή του από ξένες προς αυτόν υποχρεώσεις, την αναδιάρθρωση του (μέσα από μια σοβαρή οικονομοτεχνική μελέτη) ώστε άμεσα να καταστεί ένας υγιής ασφαλιστικός Οργανισμός χωρίς επιπλέον επιβάρυνση για τον αγρότη – ασφαλισμένο.
4. ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ: Άμεσα να προχωρήσουμε στην Αγροτική Μεταρρύθμιση και την Παραγωγική Ανασυγκρότηση λαμβάνοντας σοβαρή μέριμνα για το κόστος παραγωγής, την χρηματοδότηση του, την διαφοροποίηση της φορολογίας των 100% κατά κύριο επάγγελμα συνεταιριζόμενων αγροτών, το λαθρεμπόριο (μαύρη πώληση αγροτικών προϊόντων), τα κόκκινα δάνεια και μια σειρά άλλα θέματα που δημιουργούν τεράστια ζητήματα επιβίωσης και ανάπτυξης του κλάδου. Διεκδικούμε:
• Ενίσχυση της κτηνοτροφίας και εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.
• Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε νέους αγρότες καθώς και οι δικαιούχοι (εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρου καυσίμων, νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών, αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος από το εμπάργκο στην Ρωσία κ.α.). Το κράτος να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομηχάνους, την παροχή από τις τράπεζες, άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.
• Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της Ε.Ε.
Και σαν να μη φτάνουν όλα τα παραπάνω προβλήματα που μαστίζουν τον κλάδο μας, έρχεται ένας Κατρούγκαλος και σου λέει καταργώ την ασφάλιση του ΟΓΑ και ένας Αλεξιάδης και διπλασιάζει το φόρο εισοδήματος, γιατί, λέει, αυτή είναι η δέσμευσή μας έναντι των κοινοτικών αρχών.
Το Ηράκλειο έδειξε το δρόμο, όμως αυτά που θα ακολουθήσουν μάλλον δεν θα έχουν προηγούμενο!

Βασίλης Γιαννάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής