Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Ο Σύλλογος Γυναικών Ιτέας διοργανώνει εκδρομή σε Ιερά Μονή Βυτουμά και "Μύλο των Ξωτικών"

Ο Σύλλογος Γυναικών Ιτέας την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου διοργανώνει απογευματινή εκδρομή με δυο λεωφορεία για προσκύνημα στο μοναστήρι της Ιεράς Μονής Βυτουμά στήν Καλαμπάκα.
Ωρα αναχώρησης στίς 13.30 μ.μ. το απόγευμα απο το Δημαρχείο Ιτέας.
Μετά θα γίνει επίσκεψη στόν "Μύλο των Ξωτικών" στα Τρίκαλα και έπειτα στάση για φαγητό και μετά επιστροφή αργά στήν Ιτέα.

Χορηγός εκδρομής είναι ο Μιλτιάδης Τζάρας.

Το Δ.Σ του Συλλόγου



Η Ιερά Μονή Βυτουμά
Η Ιερά Μονή Βυτουμά βρίσκεται στα Μετέωρα και είναι γυναικείο μοναστήρι που φέρει το όνομα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Οι κτήτορες ήθελαν να τιμήσουν την Παναγία και έδωσαν στο Μοναστήρι το όνομα της πιο μεγάλης και σπουδαίας εορτής της. Το Μοναστήρι είναι κτισμένο στους πρόποδες του καταπράσινου Κόζιακα σε υψόμετρο περίπου 540 μ.

Για την Ιερά Μονή Βυτουμά και την ιστορία της δεν έχουν διασωθεί επίσημα γραπτά κείμενα. Όμως, τα τελευταία χρόνια, αναφέρουν στοιχεία της Μονής, παρουσιάσθηκε ένα σημαντικό ντοκουμέντο. Στον υπ΄ αριθ. 141 κώδικα της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως ή Μεγάλου Μετεώρου, που είναι αντίγραφο τού 17ου αιώνα, υπάρχει το κείμενο μιας επιγραφής. Ήταν γραμμένη πάνω από την έξοδο του Καθολικού, μέσα στο Ναό και σύμφωνα μ΄ αυτήν, το μοναστήρι ιδρύθηκε το 1161 με έξοδα του Κωνσταντίνου Ταρχανιώτη. Σήμερα, δυστυχώς, η επιγραφή αυτή δεν υπάρχει.

Το Μοναστήρι του Βυτουμά κατά καιρούς ήταν Μετόχι ανδρών, για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν λειτουργούσε ενώ το 1952 μετατράπηκε σε γυναικεία μονή. Οι πρώτες 5 μοναχές αντίκρισαν ερείπια και χρειάστηκε μεγάλος αγώνας, βαθιά πιστή και δουλειά ώστε στο Μοναστήρι να γίνουν νέες κτιριακές εγκαταστάσεις, επίσης αναπτύχθηκαν και διοργανώθηκαν διάφορες δραστηριότητες, ιδρύθηκε η Σχολή Χειροτεχνίας.

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ
Σύμφωνα με προφορικές παραδόσεις, μία εικόνα της Παναγίας, που βρισκόταν στην Καλαμπάκα, κάποτε έφυγε από τη θέση της. Όλοι τότε ανησύχησαν και ξανοίχθηκαν για την ανεύρεση της. Δοκίμασαν μεγάλη έκπληξη όταν τη βρήκαν στο χώρο, πού είναι σήμερα το Μοναστήρι. Γεμάτοι χαρά την πήραν και την επανατοποθέτησαν στη θέση της.
Το φαινόμενο αυτό λέγεται ότι επαναλήφθηκε τρεις φορές. Όλοι πίστεψαν ότι ήταν ένα θεϊκό σημάδι και στην τοποθεσία όπου βρέθηκε η εικόνα κτίσθηκε το Μοναστήρι στο όνομα της Παναγίας.

Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ
Από τη Μονή αυτή σώζεται μόνο το καθολικό και ένα παρεκκλήσιο, γύρω από τα οποία έχει αναπτυχθεί τελευταία μια μονή με καινούργια κτίρια. Στον περίβολο της μονής νοτίως της πύλης υπάρχει το αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου παρεκκλήσιο που κτίστηκε το 1559. Το παρεκκλήσιο στην κτητορική του επιγραφή αναφέρεται ως «προπύλαιον» διαβατικό στη μονή αλλά σύμφωνα με νεότερες μελέτες χρησιμοποιήθηκε από την αρχή ως παρεκκλήσιο. Πρόκειται για ένα μικρό μονόχωρο ναό που καλύπτεται με ασπίδα και είναι κατάγραφος με τοιχογραφίες που φιλοτέχνησε το 1559 ο αρχιμανδρίτης Νεκτάριος. Στο κέντρο του περιβόλου βρίσκεται το καθολικό της μονής που μέχρι τον 18 αιώνα αποτελούσε ενοριακό ναό. Το αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου καθολικό που κτίστηκε το 1600 είναι μια τρίκλινη βασιλική με υπερυψωμένο το κεντρικό κλίτος και μεταγενέστερο (1662) νάρθηκα στη δυτική του πλευρά. Ο ζωγραφικός διάκοσμος και το αξιόλογης τέχνης ξυλόγλυπτο τέμπλο του καθολικού χρονολογούνται στα 1600. Το ίδιο έτος φιλοτεχνήθηκαν και οι φορητές εικόνες της μονής που αποτελούν έργα του γνωστού αγιογράφου Δροσίδου από το Φανάρι Καρδίτσας.

Ο Ναός είναι όλος αγιογραφημένος, με έξοχες τοιχογραφίες.
Οι περισσότερες διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση.
Το τέμπλο πού υπήρχε άλλοτε, σήμερα δεν σώζεται.
Το κατέστρεψε η φθορά του χρόνου.
Αρκετές μικρές εικόνες του, της σειράς των αποστολικών και τα ωραιότατα βημόθυρα φυλάσσονται στο Μουσείο τής Ι. Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής