Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Αρχαιολογική έρευνα πεδίου στo Βλοχό

"Αρχαιολογικό Έργο «Βλοχός»"

Ελληνο-Σουηδική αρχαιολογική έρευνα πεδίου στo Βλοχό

Το ΄΄Αρχαιολογικό Έργο «Βλοχός»΄΄ (ή «VL.A.P.»), είναι μια συνεργασία μεταξύ της Εφορείας Αρχαιοτήτων της Καρδίτσας και του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών, που εκπροσωπείται από αρχαιολόγους κυρίως από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, που εξετάζει την Κλασική-Ελληνιστική αστική περιοχή στη Τ.Κ. Βλοχού του Δήμου Παλαμά. Η έρευνα πεδίου της VLAP θα διεξαχθεί το 2016-2017, με την άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το έργο χρηματοδοτείται από σουηδικά ερευνητικά ιδρύματα.

Η θέση Στρογγυλοβούνι είναι στο Bλοχό, είναι ένας απομονωμένος λόφος που υψώνεται 215 μ. πάνω από τις απέραντες πεδιάδες της Δυτικής Θεσσαλίας. Τα αρχαία ερείπια που υπάρχουν εκεί, δεν έχουν εξεταστεί συστηματικά, και - εκτός από κάποιες σύντομες περιγραφές - σπάνια αναφέρονται στην ακαδημαϊκή βιβλιογραφία. Ακόμη πιο εντυπωσιακό από τα ορατά ερείπια στην περιοχή είναι τα καλοδιατηρημένα οχυρωματικά έργα, που σε σημεία είναι ακόμα και 2,5 μ. ύψος. Αλλά και οι χαμηλότερες πλαγιές κάτω από το λόφο δείχνουν σαφείς ενδείξεις ότι είναι η θέση ενός εκτεταμένου αστικού οικισμού, που καλύπτεται τώρα από προσχώσεις και ιζήματα από τον κοντινό ποταμό Ενιπέα. Ο στόχος της VLAP είναι να αποκτήσει μια γενική εικόνα των λειψάνων στη θέση, χρησιμοποιώντας μη επεμβατικές μεθόδους, όπως η μέτρηση NRTK-GPS, χρήση drone φωτογραμμετρίας, και η γεωφυσική έρευνα.

«Σήμερα, είχαμε την πρώτη μας μέρα στο πεδίο, και - όπως είναι η παράδοση - τα πάντα ήταν λίγο χαοτικά. Ωστόσο, είχαμε μερικές ωραίες επισκέψεις από την πρόεδρο του χωριού Βλοχός, κα Ευαγγελία Ντόζη, καθώς και από τον δήμαρχο του Δήμου Παλαμά, κ Γιώργο Σακελλαρίου και τον αντιδήμαρχο κ Ιάσωνα Τσιρώνη. Ήταν όλοι πολύ ενθουσιασμένοι για το έργο και υποσχέθηκαν να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούσαν. Όλοι αισθανόμαστε πολύ χαρούμενοι για τη θερμή υποδοχή τους!», «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για αυτό το έργο, το οποίο δεν είναι απλώς ένα νέο πρόγραμμα, αλλά το πρώτο σουηδικό αρχαιολογικό έργο στη Θεσσαλία, και κατά πάσα πιθανότητα το πρώτο ξένο στην περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας.», γράφουν τα μέλη της ομάδας έργου , στο ιστολόγιο που δημιούργησαν: http://vlap.se/blog/




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής