Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Τα "Εισόδια της Θεοτόκου" σήμερα...

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου σήμερα και η εκκλησία γιορτάζει τα "Εισόδια της Θεοτόκου"
Η σημερινή γιορτή είναι μεγάλη και ιερή.
Αποτελεί την βάση και την αρχή για όλη την μετέπειτα ζωή της Θεοτόκου!

Όπως γνωρίζουμε, η Παναγία Θεοτόκος, γεννήθηκε από γονείς γηραιούς, τον Ιωακείμ και την Άννα, που είχαν κάνει παράκληση με πολύ πόνο στον Θεό να τους δώσει ένα τέκνο και να το αφιερώσουν στο Ναό Του.
Πραγματικά, αυτό και έκαναν.
Όταν δηλαδή η Μαρία έγινε τριών ετών την έφεραν οι ίδιοι οι γονείς της στο Ναό και την παρέδωσαν στα χέρια του Ζαχαρία του ιερέα.
Αυτός την αγκάλιασε, την ευλόγησε και είπε: "Εμεγάλυνε ο Κύριος το όνομα σου σε όλες τις γενεές". 
Με σένα θα ευλογηθούν τα έθνη και ο Κύριος θα λυτρώσει τους υιούς του Ισραήλ.
Και ανέβασε την τριετή Μαρία στο εσωτερικό του θυσιαστηρίου, όπου ο Θεός την ευλόγησε.
Και ευφράνθηκε η Παναγία και με αγαλλίαση ψυχής σκίρτησε και όλοι πνευματικά πανηγύρισαν που έμεινε στο Ναό τον Άγιο, για να αγιασθεί και να γίνει αργότερα η Μητέρα του ίδιου του Θεού.

Βαριά γιορτή η σημερινή και για τους παλαιούς Καραγκούνηδες που την ονόμαζαν Παναγία Αποσπορίτισσα!
Η ημέρα αυτή σηματοδοτούσε την λήξη όλον τον γεωργικών εργασιών!
Από την παραμονή της γιορτής οι νοικοκυρές έβραζαν δημητριακούς καρπούς κυρίως σιτάρι και καλαμπόκι τους έριχναν αλάτι και τους πήγαιναν ανήμερα στην εκκλησία όπου τους ευλογούσε ο Ιερέας και μετά το πέρας της λειτουργίας τους μοίραζαν για να συχωρεθούν οι ψυχές τον κεκοιμημένων και για να τους βοηθήσει ο θεός να έχουν υγεία και ακόμη καλύτερη σοδειά την χρονιά που ερχόταν!
Η ευχές που αντάλλαζαν μεταξύ τους ήταν ''Χρόνια πολλά, υγεία και καλό χειμώνα''.

Καλημέρα χρόνια πολλά στις Μαρίες που γιορτάζουν και καλή εβδομάδα σε όλους τους Κουτσιαριώτες καθώς και σε όλους τους διαδικτυακούς φίλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής