Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Ο βάλτος μεταξύ Πετρίνου - Αγίου Δημητρίου

Ο βάλτος μεταξύ Πετρίνου - Αγίου Δημητρίου
Με το όνομα βάλτος είναι γνωστή μία έκταση περίπου 2000 στρεμμάτων που ανήκει σε μικροκαλλιεργητές των οικισμών Πετρίνου - Αγίου Δημητρίου

Παλιότερα η έκταση αυτή ήταν πραγματικός βάλτος, δηλαδή μία έκταση ελώδης που κρατούσε νερό χειμώνα - καλοκαίρι.
Το χειμώνα εκεί έβρισκαν καταφύγιο όλα τα υδρόβια - πάπιες, χήνες, κορμοράνοι, κύκνοι (έχω προσωπική άποψη από το 1953) κ.λπ. Το καλοκαίρι το νερό περιορίζονταν στο βαθύτερο σημείο και εκεί έβρισκαν καταφύγιο κάποια ενδημικά είδη. Στην υπόλοιπη έκταση κυριαρχούσαν τα καλαμοειδή, το φυτό βάλτος, ιτιές στις άκρες και λοιπά υδροχαρή, η όλη εμφάνιση έδινε την εικόνα μιας μικρής ζούγκλας.
Εκεί έβρισκαν καταφύγιο λύκοι, αλεπούδες κλπ.

Η περιοχή με την κατασκευή των μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων και την εκτροπή του Ενιπέα ποταμού προς τις περιοχές Ηλιά - Συκεώνα - Πέτρινο - Αγ. Δημήτριος, αντί Φύλλου - Ιτέας, η περιοχή του βάλτου αφέθηκε ως ζώνη εκτόνωσης των πλημμυρικών υδάτων για να προστατεύονται οι μεγάλες εκτάσεις εκείθεν του αριστερού αναχώματος (κατά την ροήν του νερού ) και πολύ σωστά. Θυσιάζουμε το μικρό για να γλυτώσουμε το μεγάλο. Παλιότερα το νερό έφτανε μέχρι τις παρυφές των οικισμών Παλαμά, Ιτέας, όπως για τον οικισμό του Βλοχού που κατακλύζονταν συχνά πυκνά.

Θυμάμαι εκεί γύρω στο 1950 το νερό έφτασε μέχρι τα κεραμίδια.
Ωστόσο και η περιοχή του βάλτου με τα έργα αυτά εξυγιάνθηκε γιατί τα εδάφη στραγγίζονταν γρήγορα και οι παραγωγοί μπορούσαν και είχαν σχετικά πρώιμες σπορές και ικανοποιητικές αποδόσεις.
Και όλα πήγαιναν κατ'ευχήν.
΄Ελα, όμως, που οι λατόμοι, οι ιδιοκτήτες των εκεί λατομείων, είχαν διαφορετική άποψη για την σκοπιμότητα των εγγειοβελτιωτικών έργων και για να συντομεύσουν τη μεταφορά των προϊόντων τους κατά 4-6 χιλιόμετρα δεν δίστασαν οι αθεόφοβοι να φράξουν την κυρίως κοίτη του ποταμιού με σωληνωτούς οχετούς και άσε τους ξωμάχους να παλεύουν με τη Μάνα Γη.
Η δουλειά μας να γίνεται!
Η ενέργεια αυτή έγινε πριν από κάμποσα χρόνια και το αδιανόητο δεν συγκινείται κανείς αρμόδιος. Και να σκεφθεί κανείς ότι οι λατόμοι έχουν αστικές και βαριές ποινικές ευθύνες (Νόμος 3881/1958 και πάρα πολλοί μεταγενέστεροι), οι δε αρμόδιοι παράβαση καθήκοντος!

Το αποτέλεσμα κάθε φορά που βρέχει και το ποτάμι κατεβάζει, ο βάλτος κατακλύζεται και τα νερά μένουν εκεί αμανάτι για να θυμίζουν στους γεωργούς την ασημαντότητά τους και στους αρμόδιους την αδιαφορία τους.
Λυπηρό και όμως σωστό.
Τώρα ποιοι είναι οι αρμόδιοι;;;
Όλες οι αρχές του τόπου με προεξάρχουσες τις αρχές των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) που κωφεύουν χρόνια τώρα και δεν πράττουν το αυτονόητο, να καταγγείλουν το γεγονός!
Και επειδή χρόνια τώρα δεν γίνεται τίποτα, κάνω έκκληση στους φίλους που θα διαβάσουν αυτές τις γραμμές να τις μεταφέρουν παραπέρα, ώστε να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη, μήπως και συγκινηθούν οι αρμόδιοι.

Κωνσταντίνος Γαλλής



1 σχόλιο:

ΚΟΥΛΙΟΣ ΚΩΣΤΑΣ είπε...

Κυριε Κωνσταντίνε χαίρομαι πραγματικά για τον ζήλο και το ενδιαφέρον σας που δείχνετε για
τον χωριό μας τον Πέτρινο. Μιλάτε για το αυτονόητο. Πως ήταν η περιέχει και πως έφτασε να γίνει μετά από τις παρεμβάσεις κάποιων. Το αποτέλεσμα είναι ότι η φύση εκδικείται όταν γίνονται τέτοιες άστοχες παρεμβάσεις. Είστε ο μόνος που κάνετε συνεχείς αναφορές για το πρόβλημα παρόλο που δεν έχετε κάποιο οικονομικό συμφέρον. Αν δείξουν τον αντίστοιχο ζήλο και οι κάτοικοι του χωριού και κάνουν συνεχείς αναφορές ίσως κάτι να γίνει. Πάντως εγώ θέλω να σας συγχαρώ για την προσπάθεια σας.

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής