Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Υπάρχει ρατσισμός στην περιοχή μας...

Υπάρχει μάστιγα και ρατσισμός στην περιοχή μας φίλοι μου.
Και δεν μιλάω για την γνωστή μάστιγα των ιώσεων και τον γνωστό ρατσισμό μεταξύ των ανθρώπων...όχι!!!
Υπάρχει κι άλλος, αυτός της....μουσικής.

Επικρατεί και επεκτείνεται σχεδόν σε όλη την περιφέρεια εδώ και κάποια χρόνια, σε κάθε εκδήλωση και χορό.
Μεταδίδεται σαν ιός και καταστρέφει την πολιτισμική μας κληρονομιά απ΄άκρη σ΄άκρη.
Μιλάω για τα κλαρίνα φίλοι μου...

Όμως όχι εκείνα τα παραδοσιακά όπως παλιά, που τα άκουγες κι ανατρίχιαζες, και που ήθελες να σηκωθείς να χορέψεις παρακαλώντας να μην τελειώσουν ποτέ.
Για τα νέα μιλάω, αυτά με τις παραμορφώσεις και τα κλαρινογαμπροτράγουδα στο φουλ, με την προχειρότητα και με όλους αυτούς τούς "άφωνους" αοιδούς που καμιά σχέση δεν έχουν με το δημοτικό μας τραγούδι έτσι όπως το ξέραμε και το μάθαμε από γενιά σε γενιά.
Που ξεκινούν και τελειωμό δεν έχουν, και που στο τέλος δεν κατάλαβες τι άκουσες από την ένταση και την επανάληψη.
Τούς βρίσκεις παντού σε κάθε εκδήλωση....Έχουν αντικαταστήσει κάθε είδος μουσικής, και αν τους ρωτήσεις παίζουν σχεδόν τα πάντα, από λαϊκό μέχρι ξένο.
Και φυσικά το τελικό αποτέλεσμα καμία σχέση δεν έχει με όλα αυτά.

Είμαστε λαός της προχειρότητας και της ευκολίας...
Λαός του χορού μέχρι τελικής πτώσεως....ας είναι και χορός της ζούγκλας (βλέπε καγκέλια)
Χορεύουμε και με τις ειδήσεις τελικά....δεν εξηγείται αλλιώς!!!

Ακόμα πιο λυπηρό είναι ότι βλέπω την νέα γενιά να τα αφομοιώνει σαν σφουγγάρι και να περνούν στο αίμα τους σαν μεταδοτική ίωση, χωρίς δεύτερη σκέψη.
Εξαπλώνεται σαν γάγγραινα και στραγγίζει την δημοτική και λαϊκή μας κληρονομιά από κάθε άποψη.
Το κακό είναι ότι τους προτιμούν πολιτιστικοί σύλλογοι και οι διάφορες πολιτιστικές οργανώσεις.
Ακόμα και Δήμοι δείχνουν την προτίμησή τους για να ευχαριστήσουν τον κόσμο με την δικαιολογία πάντα ότι αυτά αρέσουν στο κοινό.
Είναι άποψη αυτή για να πάει μπροστά τον τόπο φίλοι μου;;;
Και το υπόλοιπο κοινό που δεν ακούει τα συγκεκριμένα;;;
Που θέλουν να ακούσουν κάτι διαφορετικό;;;
Γι΄αυτούς τίποτα...κουβέντα!!!

Όταν ο κάθε Δήμαρχος, πρόεδρος, σύμβουλος ή μέλος κάποιας πολιτιστικής οργάνωσης κ.λ.π. δεν έχει ιδέα από πολιτισμό και τον μπερδεύει με την δική του προτίμηση και με αυτά των ψήφων, αυτά παθαίνουμε.
Ξέρω πολλούς που έχουμε την ίδια άποψη, απλά αφήσαμε τα πράγματα στην τύχη τους.
Ξέρω επίσης πολλούς που θέλουν να ακούσουν κάτι διαφορετικό και περιμένουν απελπισμένα μπας και αλλάξει κάτι σ΄αυτόν τον τόπο.

Υπάρχει μέγας ρατσισμός τελικά φίλοι μου...
Με την καλή μουσική και το καλό λαϊκό και δημοτικό τραγούδι στην περιοχή μας.

Παύλος Σαμαράς


Χωρίς σχόλια....

>

7 σχόλια:

ΒΑΣΩ ΤΣΕΤΛΑ είπε...

όπως είπες από όλους εμάς ξεκινάει το κακό! Εμείς τους δίνουμε χώρο να ξεδιπλώσουν το...."ταλέντο" τους. Η άμυνά μας είναι να απέχουμε μπας και κάτι αλλάξει......

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΛΛΗΣ είπε...

Κατά κάποιο τρόπο, λίγο ή πολύ, ο άνθρωπος τον ρατσισμό τον έχει έμφυτο. Και αυτό φαίνεται από τις επιλογές μας και τις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Εκείνο που έχει σημασία είναι αυτή μας την αδυναμία να την πνίγουμε μέσα μας και να μην αφήνουμε να επηρεάζει τις αποφάσεις μας.

Γιάννης είπε...

---- Απέχω πάνω από 20 χρόνια από χορούς και γάμους εξ αιτίας αυτής της μουσικής. Πανηγυριώτικα τα λένε κάποιοι ειρωνικά - όνομα και πράμα?. Μόνο που καμιά σχέση με τα πανηγύρια που γνώρισα στα μικράτα μου, στα χωριά μας...
---- Τελικά, επειδή δεν είδα αλλαγές (θετικές) από αυτή την αποχή μου (αφού όλο και περισσότεροι και οι νεώτεροι επίσης, νομίζουν ότι αυτή είναι η μουσική μας παράδοση, είτε δημοτική είτε λαϊκή - τρομάρα τους), κρίνω πως μόνο μια συνεχή "προβοκατόρικη επίθεση" σε αυτές τις λογικές και τους φορείς τους, μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο τις προτιμήσεις για τη μουσική. Και αυτό μπορεί να γίνει, με "όπλο" την υπάρχουσα μουσική των μεγάλων δημιουργών μας, λαϊκών και έντεχνων, όπως και του παραδοσιακού τραγουδιού. (Και το κείμενο σου λειτουργεί επίσης θετικά όπως και άλλα παρόμοια δημοσιεύματα)
---- Κάτι που διαχρονικά έχω παρατηρήσει, είναι πως όποιος σε μια γιορτή - σύναξη - εκδήλωση, τολμήσει και βάλει κάτι άλλο πέρα από τύπου "καγκέλια" και "σκυλάδικα", βρίσκει καθολική ανταπόκριση. Όμως ποιος τολμά να αμφισβητήσει και ανατρέψει στην πράξη τα ..."δεδομένα"?
---- ΥΓ. Θυμάμαι, πριν μερικά χρόνια - όχι ότι έχει αλλάξει κάτι σήμερα απλά δεν παρακολουθώ, σε εκδηλώσεις του δήμου που είχαν σχέση με παραδοσιακή μουσική και χορό, π.χ. Καραϊσκάκεια, βραδιά χορευτικών κ.λπ., πριν την έναρξη βούιζε ο τόπος από Έφη Θώδη και λοιπές άφωνες αηδούς (σωστή η ορθογραφία!), με στόχο να "προσκαλέσει" και να μπάσει τους θεατές στο περιεχόμενο της εκδήλωσης. Και κανένας υπεύθυνος από τους διοργανωτές (συνήθως κάποιοι άσχετοι από τον ...πολιτιστικό Οργανισμό) δεν ενδιαφερόταν για την απόλυτη ξεφτίλα, να "βάλουν χέρι" στον DJ !!! Τα χάλια μας...










Γιάννης είπε...

Και κάτι ακόμα, βλέποντας την ..κλαριτζού στο βιντεο (ούτε λεπτό δεν άντεξα):
Από τότε που μπήκε στη δημοτική μουσική ο ηλεκτρισμός (πέρα από ένα απλό μικρόφωνο που υπήρχε παλιότερα) και εμφανίστηκε το "όργανο που παίξει όλα τα όργανα" (αρμόνιο? πλήκτρα? δεν ξέρω πώς το λένε), με τ πολλά έκο-έκο-έκο και τα τσιρίγματα, τελείωσε το δημοτικό τραγούδι

Χρήστος Μακρής είπε...

Ή γιαγιά μου και Χρήσταινα έλεγε:" Κουφόν καμπάνα κ' άν βαρείς τυφλόν κ' άν θυμιατίζεις" !!!!
Άπό τό κακό στό χειρότερο πάει τό πράγμα Παύλο καί ούτε πρόκειται νά άλλάξει!!! Όχι μόνο στόν τόπο μας !!! Έλλάδα έκανε μπαιράκι τήν κακογουστιά καί τήν σηκώνει μέ περηφάνια!!! Έχτές πήγα στό θέατρο σέ παράσταση του παίζεται μέ έπιτυχία άρκετά χρόνια!!! Πιό χυδαίο πράγμα στό θέατρο δέν ξαναείδα!!! Ό κόσμος γέλαγε καί καί πέρναγε καλά😥!!!Έλλάς τό μεγαλείο σου!!!!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ είπε...

Ο καθένας μπορεί να κάνει τις επιλογές του. Δεν μπορεί κανείς να επιβάλει στον άλλο τι θα ακούσει. Εκείνο που θα παίξει τον πρωτεύοντα ρόλο όμως - κατά την άποψή μου φυσικά- είναι η παιδεία που δίνεται . Όλα είναι θέμα παιδείας. Και την παιδεία την προσφέρουν τα θεσμοθετημένα από την πολιτεία όργανα αλλά και ο καθένας μας με τη στάση του και συμπεριφορά του. Όταν σε έναν τόπο κλείνουν τα σχολεία εκείνα που μπορούν να προσφέρουν πραγματική μουσική παιδεία (Δημ. Ωδείο Παλαμά) και οι αρμόδιοι που είναι υποχρεωμένοι να τα στηρίξουν τα οδηγούν στην απαξίωση και όλοι οι υπόλοιποι το δέχονται πώς είναι δυνατόν να μην επικρατήσουν η προχειρότητα και οτιδήποτε είναι εύκολο προς κατανάλωση. Είναι τόσο φοβερό να ακούσουμε σ΄αυτόν το τόπο την Νταϊλιάνα από έναν δικόμας κλαρινίστα, να αξιοποιήσουμε τους τόσους κιθαριστές δασκάλους που έχει ο Παλαμάς και εργάζονται σε Δημοτικά Ωδεία άλλων Δήμων του Νομού και αναβαθμίζουν τον εκεί πολιτιστικό πλούτο και εν τέλει την ανάπτυξη του τόπου; Όλα είναι θέμα παιδείας αγαπητέ Παύλο και απόφασης να συγκρουστούμε με οτιδήποτε φράζει τον δρόμο στα δικαιώματά μας , των παιδιών μας και τον πολιτισμό εν τέλει αυτού του τόπου. Όταν βλέπουμε να καίγεται το σπίτι του διπλανού ας μην περιμένουμε να φτάσει η φωτιά και στο δικό μας, γιατί κάποια στιγμή θα φτάσει και θα είναι αργά.

Ηλίας Βασιλάκης είπε...

Βαλλόμαστε εδώ και χρόνια από παντού, βομβαρδιζόμαστε με "σκυλο-ποπ" τι περιμένουμε.
Το λάι-λάι είναι ανίκητο...

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής