Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Γυμνάσιο & Λυκειακές Τάξεις Ιτέας - Institution du Sacré Cœur «Οlympiades Paris 2024»

Οι μαθητές και οι καθηγητές του Γυμνασίου-Λυκειακές Τάξεις Ιτέας Καρδίτσας υποδέχτηκαν Γάλλους μαθητές και εκπαιδευτικούς στα πλαίσια διεθνούς εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Οlympiades» στο οποίο συμμετέχουν επίσης σχολεία από την Ιταλία, την Ισπανία και την Γερμανία.

Το πρόγραμμα αυτών των διεθνών εκπαιδευτικών ανταλλαγών πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Γαλλικού Υπουργείου Παιδείας και υποστηρίζει την προσπάθεια ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων από τη χώρα «Paris 2024» με το εγχείρημα «Année du sport de l’école à l’université».


Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού, διεξήχθη η πρώτη φάση που αφορά την γνωριμία και τη δημιουργία δεσμών ανάμεσα στους εταίρους. Η γαλλική ομάδα έφτασε το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου στην Ιτέα, στο Δημαρχείο της οποίας διοργανώθηκε εκδήλωση υποδοχής.
Παρέστησαν ο Δ/ντής του Σχολείου κ. Βαλαράκος Γεώργιος, εκπαιδευτικοί, ο Αιδεσιμότατος πατήρ Βασίλειος Γερούκης, ο Δήμαρχος Παλαμά κ. Σακελλαρίου Γεώργιος, ο αντιδήμαρχος κ. Κοντοβάιος Θωμάς, Τοπικές Αρχές και εκπρόσωποι Συλλόγων,  γονείς και μαθητές. Σημειώνεται η εξαιρετική διάσταση της έννοιας της φιλοξενίας και της συλλογικότητας, αρχές που διέπουν την υλοποίηση του προγράμματος, αφού οι Γάλλοι μαθητές και οι καθηγητές τους φιλοξενήθηκαν από οικογένειες συμμαθητών και φίλων.

Στο επόμενο διάστημα της μιας εβδομάδας, οι Γάλλοι και Έλληνες μαθητές συμμετείχαν σε κοινές εκπαιδευτικές δράσεις και επισκέψεις όπως:


«Μια σχολική ημέρα»: οι μαθητές παρακολούθησαν τα μαθήματα του ελληνικού σχολείου όπως αυτά διοργανώθηκαν από τους εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Ιτέας, Καραμούρτου Άννα, εκπαιδευτικού Γαλλικής Γλώσσας, Λαχανά Αρετή και Γκουτζιαμάνη Ιωάννα, Φιλολόγους, Βυτινιώτη έλλη, Φυσικό και Τσούτσα Σπύρο, Φυσικής αγωγής, ενώ η ημέρα έκλεισε με γιορτή που διοργανώθηκε από την Αντωνοπούλου Λίλα, μουσικό και τη χορωδία του σχολείου.
Παρέστη η σχολική Σύμβουλος Γαλλικής Γλώσσας κ. Νίκου Δώρα.

Απογευματινές δράσεις: μαθήματα ζωγραφικής, μουσικής και παραδοσιακών χορών στον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού που διοργανώθηκαν σε συνεργασία με τον πρόεδρο κ. Μπαλαντίνα Αχιλλέα και τους εκπαιδευτικούς μέλη του.


Την Πέμπτη 2 Μαρτίου, οι μαθητές επισκέφθηκαν το μικρό χωριό Ηλιάς, και την επιχείρηση του μελισσοκόμου κ. Γκουσιάρη Αλέξανδρου. Δημιούργησαν δυο ομάδες, των δημοσιογράφων και των εργατών και κατέγραψαν σε ταινία μικρού μήκους και βίωσαν την προσπάθεια του παράγειν ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του τόπου μας με τη φιλότιμη βοήθεια των κατοίκων του χωριού και την εξαιρετικά φιλόξενη προσφορά τους.


Το απόγευμα οι μαθητές που συμμετέχουν στο Διεθνές Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «OLYMPIADES» επισκέφτηκαν το Αγροτικό - Λαογραφικό Μουσείο Ιτέας. Ανακάλυψαν την θεσσαλική αγροτική, πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά μέσα από εκθέματα της ευρύτερης περιοχής του θεσσαλικού κάμπου, τα οποία σχετίζονται με την τοπική αγροτική, πολιτιστική και ιστορική ιστορία του τόπου.


Την Παρασκευή 3 Μαρτίου, Οι μαθητές από τον Εκπαιδευτικό Institution du Sacré Cœur της Rouen και οι Έλληνες φίλοι τους, μαθητές του Γυμνασίου και Λυκειακών Τάξεων της Ιτέας που συμμετέχουν στο διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα «OLYMPIADES» επισκέφθηκαν την πόλη της Καρδίτσας και έγιναν δεκτοί από τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Καρδίτσας κ. Τσιάκο Βασίλειο και από τον Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Παπανούσκα Μιχάλη.
Στην αίθουσα όπου λαμβάνονται οι πολιτικές αποφάσεις οι μαθητές παρουσιάστηκαν και παρουσίασαν το εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Ολυμπιάδες» το οποίο εκπονείται από σχολεία πέντε ευρωπαϊκών χωρών και τιμήθηκαν από τις τοπικές αρχές με αναμνηστικά δώρα.


Στη συνέχεια οι εκπαιδευτικές ομάδες επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας στο οποίο ξεναγήθηκαν και γνώρισαν τα αντιπροσωπευτικά και πολύ σημαντικά ευρήματα της περιοχής καταγράφοντας το χαρακτήρα του πολιτισμού της και την πολιτισμική εξέλιξη της μέσα από μια ιστορική διαδρομή που καλύπτει χρονικά όλες τις περιόδους της Προϊστορίας και Ιστορίας από την Παλαιολιθική και Νεολιθική εποχή έως την Ύστερη Αρχαιότητα. Ακολούθησε η επίσκεψη στην Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης όπου και ξεναγήθηκαν στη συλλογή των εκθεμάτων.


Η εκπαιδευτική εκδρομή ολοκληρώθηκε 25χλμ. περίπου δυτικά της Καρδίτσας, σε υψόμετρο 800μ, στη λίμνη η οποία ως έργο φέρει την υπογραφή του Ν. Πλαστήρα. Γνώρισαν την ιστορία του φράγματος του Ταυρωπού. Στο συναρπαστικό τοπίο καθώς στην πανέμορφη λίμνη που αγκαλιάζεται από ψηλά κατάφυτα βουνά, οι μαθητές - φυσιολάτρες απόλαυσαν περιπάτους και επιδόθηκαν σε δραστηριότητες στη φύση.


Το Σάββατο 4/3 οι μαθητές του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Προγράμματος Ανταλλαγών «OLYMPIADES» περιελάμβανε διδακτική επίσκεψη στα επιβλητικά βράχια των Μετεώρων και την ιερά μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και διαπίστωσαν μέσα από την ξεναγούμενη επίσκεψη τους, τους λόγους για τους οποίους η ΟΥΝΕΣΚΟ έχει χαρακτηρίσει τα Άγια Μετέωρα «ως διατηρητέον μνημείον της Ανθρωπότητας». Η εκπαιδευτική επίσκεψη στην περιοχή ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών στην πόλη της Καλαμπάκας.
Εντυπωσιάστηκαν από τον τρόπο παρουσίασης των συλλογών μέσα από διοράματα, που αναπαριστά με απόλυτη ακρίβεια, το φυσικό περιβάλλον που διαβιούν τα ζώα και αναπτύσσονται τα μανιτάρια και την εξαιρετική ποιότητα των εκθεμάτων.


Την Κυριακή 5/3, οι μαθητές από τον Εκπαιδευτικό Institution du Sacré Cœur της Rouen και οι Έλληνες φίλοι τους, μαθητές του Γυμνασίου και Λυκειακών Τάξεων της Ιτέας που συμμετέχουν στο διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα «OLYMPIADES» παρέστησαν με σεβασμό στον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου Ιτέας Καρδίτσας, του χωριού που με αγάπη τους φιλοξενεί επί μια εβδομάδα, συμμετείχαν με σεβασμό και  κατάνυξη στο λατρευτικό τυπικό της περιφοράς των εικόνων μαζί με πλήθος πιστών σε ανάμνηση του γεγονότος της οριστικής αναστήλωσης εικόνων. Μετά το τέλος του εορτασμού ο πατήρ Βασίλειος ξενάγησε τους μαθητές με πολλή αγάπη και περισσή φροντίδα στο ναό του Αγίου Αθανασίου, πολιούχου του χωριού, που χτίστηκε το 1856 και μοιράστηκε μαζί τους ιστορικές και θρησκευτικές αλήθειες.


Η Ελληνική εκπαιδευτική εβδομάδα φιλίας και συνεργασίας έκλεισε τη Δευτέρα 7 Μαρτίου, στη Λάρισα. Οι Γάλλοι και Έλληνες μαθητές που συμμετέχουν στο Διεθνές Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «OLYMPIADES» το οποίο υποστηρίζεται από την Διεθνή Γαλλική Ολυμπιακή Επιτροπή, επισκέφτηκαν το 3ο Γυμνάσιο κα Λύκεια της πόλης και συμμετείχαν σε ευρύτερες δράσεις συνεργασίας με μαθητές και εκπαιδευτικούς των σχολείων αυτών.

Στη συνέχεια ακολούθησε η επίσκεψη στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, όπου τους μαθητές υποδέχθηκε η Διευθύντρια κ. Βουλγαράκη Χρύσα, τους ξενάγησε στο κτίριο το οποίο αποτελεί ιδιοκτησία του Γαλλικού κράτους και με τη βοήθεια εκπαιδευτικών του Ινστιτούτου τα παιδιά συμμετείχαν σε διαδραστική προβολή και άσκηση γνωριμίας με την πόλη της Λάρισας.


Η επίσκεψη των Ελλήνων και Γάλλων μαθητών στην Λάρισα συνεχίστηκε με ξενάγηση στο Λόφο του Φρουρίου και του Μητροπολιτικού Ναού, το Αλκαζάρ και το Αρχαίο Θέατρο της Πόλης όπου τους υποδέχθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Πολιτισμού και Δια Βίου Μάθησης κ. Παιδής Αθανάσιος.


Στις απογευματινές δράσεις των μαθητών περιλαμβάνοταν εργαστήριο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής από τον εκπαιδευτικό Πληροφορικής του Σχολείου κ. Μπαρά Ιωάννη στις εγκαταστάσεις της STEM Robotics Academy. 


Η βραδιά έκλεισε στο φιλόξενο χωριό της Ιτέας με δείπνο που παρέθεσε στην αίθουσα τελετών του Δημαρχείου, ο Δήμαρχος κ. Σακελλαρίου Γεώργιος προς τιμή των μαθητών και των συντελεστών του προγράμματος, Σε μια έντονα συγκινησιακή ατμόσφαιρα που οι ειλικρινείς φιλικές διαθέσεις δημιούργησαν στη διάρκεια μιας εβδομάδας, μαθητές και εκπαιδευτικοί έδωσαν υπόσχεση συνέχειας τον προσεχή Μάιο στην Rouen της Γαλλίας.

Έτσι το εγχείρημα «OLYMPIADES» θα εξακολουθεί να είναι μια στιγμή συναντήσεων και συνοχής ενώ η πολιτιστική μας κληρονομιά εκπληρώνοντας τον στόχο «ας γνωρίσουν οι νέοι και ας θυμηθούν οι παλιοί» καθώς η παράδοσή μας συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον θα ξεπεράσει άλλη μια φορά τα σύνορα και θα ταξιδέψει στη φίλη χώρα Γαλλία, μέσα από τις εμπειρίες και τις εντυπώσεις, τα γραπτά και τα προφορικά κείμενα των μαθητών.


Το εγχείρημα «OLYMPIADES», συντονίστρια του οποίου είναι η εκπαιδευτικός του Γυμνασίου Ιτέας κ. Άννα Καραμούρτου και συνεργάτες οι εκπαιδευτικοί κ.Μιχαήλ Ευαγγελία, εκπ/κός Αγγλικής και ο κ. Μπαράς Ιωάννης, πληροφορικός, είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και υποστηρίζεται από την Περιφερειακή Δ/νση Θεσσαλίας, το Δήμο Παλαμά, την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων. τον αιδεσιμότατο πατήρ κ. Βασίλειο Γερούκη, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου, τον Εκπολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Ιτέας και πλήθος ευγενών χορηγών τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.

Γυμνάσιο - Λυκειακές Τάξεις Ιτέας Καρδίτσας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής