Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Πατατοκαλλιέργεια στην Ιτέα

Στροφή στην καλλιέργεια πατάτας κάνουν αγρότες της περιοχής μας, ευελπιστώντας σε ένα καλύτερο εισόδημα, τη δύσκολη οικονομική συγκυρία του διανύουμε.
Ήδη έχουν φυτέψει 260 στρέμματα με δύο ποικιλίες πατάτας, πρώιμες και συγκεκριμένα:
-τη VELOX που είναι Γερμανικής προέλευσης και ενδείκνυται για τηγάνισμα και
-τη CHARLOTTE (baby) που προέρχεται από τη Σκωτία και προορίζεται για Gourmet πιάτα!
Να αναφέρουμε πως η καλλιέργεια πατάτας δεν είναι εύκολη.
Εάν όμως επιτευχθεί ο στόχος και αποδώσει 3-4 τόνους το στρέμμα, τότε τα έσοδα μπορούν να φτάσουν έως και τα 800 ευρώ το στρέμμα.

Για τη στροφή στην καλλιέργεια της πατάτας μίλησε ένας από τους 10 παραγωγούς, γνωστός συνεταιριστής και συγχωριανός μας, Βασίλης Γιαννάκος.
«Η μόνιμη καλλιέργεια βαμβακιού κρίνεται πλέον ασύμφορη, λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής και της χαμηλής τιμής, αφού πλέον δεν υπολογίζονται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Έτσι στραφήκαμε στην πατατοκαλλιέργεια» δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως έχουν υπογράψει συμβάσεις με επιχειρηματίες της περιοχής (προς 20 λεπτά το κιλό), οι οποίοι και  θα απορροφήσουν όλη την παραγωγή.
Μάλιστα στα Ορφανά Καρδίτσας έχει κατασκευαστεί  διαλογητήριο – συσκευαστήριο, από όπου και θα διοχετεύεται το προϊόν στην αγορά της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό.
Ο Βασίλης Γιαννάκος σημείωσε πως το όλο εγχείρημα θα βοηθήσει οικονομικά την ευρύτερη περιοχή, καθώς θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και στα αγροκτήματα, αλλά και στο συσκευαστήριο.
Αποκάλυψε δε, πως επόμενος στόχος των επιχειρηματιών, είναι να κυκλοφορήσει συσκευασμένη φρεσκοκομμένη πατάτα.

Η καλλιέργεια  
Η καλλιέργεια της πατάτας γίνεται σε δύο περιόδους:
Eαρινή (ανοιξιάτικη) καλλιέργεια:
H φύτευση γίνεται το Φεβρουάριο και η συγκομιδή ολοκληρώνεται το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.
Φθινοπωρινή (χειµερινή) καλλιέργεια:
Φυτεύεται τον Ιούλιο και η συγκομιδή γίνεται το Νοέμβριο.
Οι παραγωγοί της Καρδίτσας ευελπιστούν πως θα καταφέρουν να καλλιεργήσουν και τις δύο περιόδους.
Κλείνοντας να αναφέρουμε πως από τη στιγμή της φύτευσης, η πατάτα χρειάζεται 90 έως 120 ημέρες για τη συγκομιδή ανάλογα την πρωιμότητα της ποικιλίας και τις καιρικές συνθήκες.
Η πατάτα ευδοκιμεί σε ελαφρά και βαθιά εδάφη με άφθονη οργανική ουσία και με pH 5 έως 6,5.
Στα παραπάνω εδάφη είναι όχι μόνο παραγωγική αλλά και πολύ νόστιμη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής