Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή η πρώτη Σύναξη Σλάβων και Ελλήνων Ορθοδόξων στα Βούναινα

Με την συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου Βουλγάρων και φίλων Λάρισας και του Μικρασιατικός Σύλλογος Βουναίνων "Η καθ ημάς Ανατολή" ολοκληρώθηκε την Κυριακή η πρώτη Σύναξη Σλάβων και Ελλήνων Ορθοδόξων. Πλήθος πιστών από Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία και Ρωσία παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία στην οποία χοροστάτησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νευροκοπίου Βουλγαρίας Σεραφείμ και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καρδίτσας και Φαναριοφερσάλων Τιμόθεος. 
Ιδιαίτερη νότα έδωσε με τις ψαλμωδίες της στο Ναό η μικτή χορωδία Ελλήνων και Βουλγάρων υπό την καθοδήγηση του χοράρχη καθηγητή Βυζαντινής μουσικής κου Ιωάννη Παπαχρόνη.
Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας ακολούθησε το πολιτιστικό μέρος αυτής της εκδήλωσης όπου η Χορωδία του Συλλόγου μας υπό την καθοδήγηση του χοράρχη της κου Αντώνη Μαρέτη το χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Βουλγάρων και φίλων Λάρισας και το χορευτικό του Συλλόγου μας υπό την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου Απόστολου Σβάνα τραγούδησαν και παρουσίασαν χορούς από Βουλγαρία και από την Καππαδοκία.
Οι Δυο μητροπολίτες εξήραν την προσπάθεια που κάνουν οι δυο αδελφοί σύλλογοι η οποία αποσκοπεί στη σύσφιξη της φιλίας των ομόδοξων λαών μας. Ο Δήμαρχος κος Νασιακόπουλος Αθανάσιος τόνισε πως ο Δήμος στάθηκε αρωγός και σ αυτήν την προσπάθεια των Συλλόγων και πως είναι μεγάλη τιμή για τον Δήμο μας να διοργανώνει μια τόσο σημαντική εκδήλωση.
Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Π.Σ κος Γεώργιος Λαδόπουλος μετέφερε τον χαιρετισμό του Περιφερειάρχη κου Κώστας Αγοραστού.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του Τ.Σ κος Ιωακείμ Μερτζανίδης. Ο πρόεδρος του Μ.Σ.Β κος Ηλίας Αθαναηλίδης ανέφερε στο λόγο του πως η σημερινή μέρα είναι η συνέχεια μιας μακραίωνης φιλίας της οποίας ο σπόρος φυτεύτηκε τον 8 αιώνα Μ.Χ την εποχή του Βυζαντίου όταν οι Έλληνες Θεσσαλονικείς διαφωτιστές και μετέπειτα Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος ανέλαβαν να μεταφέρουν στους Σλάβους το φως της Ορθοδοξίας.
Η πρόεδρος του Βουλγαρικού Συλλόγου κα Vanya Nikolova ανέφερε πως σήμερα η συνεργασία των δυο συλλόγων έβαλε το θεμέλιο λίθο για την δημιουργία μιας εκδήλωσης η οποία θα μπορούσε να αγκαλιάσει όλη την ορθοδοξία. O αντιπρόεδρος του Μ.Σ.Β κος Παλαιοχορλίδης Ηλίας ευχαρίστησε από το βήμα τις εθελόντριες των δυο συλλόγων για τον κόπο που διέθεσαν όλη την εβδομάδα για να ετοιμάσουν τα εδέσματα που προσφέρθηκαν αφιλοκερδώς στον κόσμο.
Χαιρέτισε την εκδήλωση με επιστολή του και συνεχάρη τους δυο συλλόγους για την αξιέπαινη πρωτοβουλία τους ο Βουναινιώτης Βουλευτής κος Μάξιμος Χαρακόπουλος (σ.σ ο οποίος δεν παρέστη διότι συνόδευε τον Πατριάρχη στο ετήσιο προσκυνηματικό ταξίδι των Καππαδόκων στην Καππαδοκία)
Εκτός από τους προαναφερόμενους .παρέστησαν στην εκδήλωση αξιωματούχοι από τον στρατό και τα σώματα ασφαλείας Ελλήνων και Βουλγάρων ο πρόεδρος του Δ.Σ του@ κος Αχιλλέας Βαρθακούλης, ο πρόεδρος του Οπαπ Κιλελέρ κος Κώστας Φιλιπούλης ο Αντιδήμαρχος Κραννώνα κος Χρήστος Τσιχίτας η Δημοτική Σύμβουλος κα Όλγα Αγγλοπούλου και ο Τ.Σ κος Ιωακείμ Χατζηλιάδης.
Αξίζει να σημειωθεί οτι η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφέρεια Θεσσαλίας-Λάρισα του Δήμου Κιλελέρ και της Ιεράς Μητρόπολης Καρδίτσας και Φαναριοφερσάλων.


























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής