Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

Συνέντευξη του Δημάρχου Παλαμά στην εφημερίδα "ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ"

Προτεραιότητα για την Δημοτική Αρχή ο αγροτικός τομέας αλλά και έργα πνοής για τον Δήμο
Σε κληρονομιά χρεών από την προηγούμενη Δημοτική αρχή μίλησε ο κ. Σακελλαρίου

Με μελανά χρήματα περιέγραψε ο Δήμαρχος Παλαμά κ. Γιώργος Σακελλαρίου τις οικονομικές δυνατότητες των Δήμων, με τις συνεχείς μειώσεις των ΚΑΠ και τόνισε ότι είναι πολύ δύσκολη η προσπάθεια να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των δημοτών. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε μίλησε για μια συνεχή προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής που ηγείται να τακτοποιήσει τα οικονομικά του Δήμου καθώς κληρονόμησε σημαντικά χρέη από την προηγούμενη, αλλά και την παράλληλη αναπτυξιακή προσπάθεια με έργα όπως η αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης Φύλλου ή η σύνδεση με τον Ε-65 στη θέση Δέλτα που θα ξεκινήσει σύντομα. Χαρακτήρισε νόμο με πολλά τρωτά σημεία αυτόν που θέλει να φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση για την Αυτοδιοίκηση, ενώ σημείωσε ότι επιθυμία του είναι να διεκδικήσει εκ νέου τον Δήμο Παλαμά, εφόσον υπάρχουν οι συνθήκες για να προσφέρει. Πιο αναλυτικά απαντώντας στις ερωτήσεις μας είπε:

Η οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα, πόσο επηρεάζει την ικανότητα των Δήμων να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των Δημοτών τους;

Η ικανότητα των Δήμων για αναβάθμιση της ποιότητας των Δημοτών τους, άρχισε να μειώνεται και να δέχεται εκπτώσεις αρκετά χρόνια πριν την κρίση. Δυστυχώς η τοπική αυτοδιοίκηση δεν ήταν στις επιλογές των προηγούμενων κυβερνήσεων μιας και σταδιακά μειώθηκαν οι ΚΑΠ σε ποσοστό 65%. Απ ότι φαίνεται το ίδιο ισχύει και για την σημερινή κυβέρνηση και μάλιστα σε υπερθετικό βαθμό, μιας και εξήγγειλε ότι το 2018 θα υπάρξει και νέα μείωση της τάξης του 35%. Αν ισχύσει αυτό δεν θα υπάρχει η δυνατότητα ούτε οι μισθοί του προσωπικού να πληρωθούν. Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι μέσω των ΚΑΠ η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων είναι αδύνατον να γίνει. Εμείς τα δυόμισι χρόνια που είμαστε στην διοίκηση του Δήμου, προσπαθούμε να βάλουμε μια τάξη στα οικονομικά και να αποφύγουμε την χρεοκοπία. Παρόλα αυτά κατορθώσαμε πριν καν συμπληρωθούν τρία χρόνια που είμαστε στα ηνία του Δήμου να εντάξουμε τρία έργα πνοής τα οποία θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Το πρώτο από αυτά είναι η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης του Φύλλου προϋπολογισμού 900.000€, ένα έργο που θα έπρεπε να είχε ενταχθεί χρόνια τώρα αλλά δεν ήταν προτεραιότητα καμίας από τις προηγούμενες διοικήσεις. Εμείς με συντονισμένες ενέργειες καταφέραμε και το εντάξαμε στο νέο ΕΣΠΑ και οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα μιας και η διαδικασία της δημοπρασίας έχει ολοκληρωθεί. Ένα δεύτερο έργο το οποίο έχει μελετηθεί και η διαδικασία της δημοπράτησής του θα γίνει και αυτή τις επόμενες μέρες, είναι η αποκατάσταση του ρέματος Βελά στο Προάστιο. Το ρέμα Βελά διασχίζει το Προάστιο από Δυσμάς προς Ανατολάς και είναι εστία μόλυνσης και μυρωδιάς εγκυμονώντας προβλήματα υγείας. Το τρίτο αλλά εξίσου σημαντικό έργο είναι αυτό που θα εξαγγελθεί άμεσα από τον Περιφερειάρχη κο Αγοραστό και είναι η οδική σύνδεση του Παλαμά με τον Ε-65 στη θέση του Δέλτα. Είναι μία μελέτη που προϋπήρχε από το μακρινό 1996!!! και κανείς μέχρι τώρα δεν είχε τη θέληση και την δύναμη να το εντάξει, παρότι στον δρόμο αυτό είχαμε πάμπολλα θανατηφόρα ατυχήματα. Ο Δήμος Παλαμά συνέδραμε οικονομικά για να επικαιροποιηθεί η μελέτη και αφού είχε την σύμφωνη γνώμη τόσο του κ. Αγοραστού όσο και του κ. Τσιάκου ένα έργο που έχει προϋπολογισμό 13.000.000€ θα ξεκινήσει σύντομα. Όπως εύκολα νομίζω καταλαβαίνετε ο μόνος τρόπος για βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων είναι εξεύρεση πόρων μέσω χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.  

Μπορεί, υπό τις παρούσες συνθήκες ένας Δήμος να ασκήσει την απαιτούμενη κοινωνική πολιτική;

 Επόμενο είναι και η κοινωνική πολιτική του Δήμου να είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Το μόνο που μπορέσαμε να κάνουμε εμείς σαν Δήμος είναι να μην πληρώνονται τροφεία στους παιδικούς σταθμούς και να μειώσουμε τα Δημοτικά τέλη στο 50% σε άτομα με ειδικές ανάγκες, πολύτεκνους και τρίτεκνους, ενώ σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη, σιτίζονται από το Σπίτι της Αγάπης πάνω από 50 άτομα καθημερινά.

Ένας περιφερειακός Δήμος όπως ο Δήμος Παλαμά, θεωρείται ότι έχει ίση αντιμετώπιση από την πολιτεία με τους κεντρικούς;

Ένας μικρομεσαίος και περιφερειακός Δήμος όπως είναι ο Δήμος Παλαμά επ’ ουδενί δεν έχει την ίδια αντιμετώπιση από την πολιτεία απ ότι έχουν οι μεγαλύτεροι και οι κεντρικοί. Ένας λόγος είναι ότι είμαστε μακριά από τα κέντρα αποφάσεων. Τον δρόμο Παλαμά - Αθήνα  τον κάνω συχνότερα από ότι τον Παλαμά - Καλυβάκια μιας και επιβάλλεται να έχω συναντήσεις με εκπροσώπους της κεντρικής διοίκησης και να καταθέτω προτάσεις - μελέτες και απόψεις με την ελπίδα να τύχουν χρηματοδότησης. Ένας άλλος λόγος είναι και ο τρόπος κατανομής του νέου ΕΣΠΑ. Δυστυχώς ο όρος για κάθε έργο «κοίτα να το εντάξεις στο ΕΣΠΑ» είναι η μεγάλη αυταπάτη για όλους εμάς τους μικρούς. Σκεφτείτε ότι ο Δήμος Παλαμά με τους τέσσερις μηχανικούς θα πρέπει να συναγωνιστεί π.χ. τον Δήμο Λάρισας στην κατάθεση ολοκληρωμένων μελετών, ο οποίος είναι άρτια στελεχωμένος ή ακόμα και κάποιον κοντινό Δήμο ανάλογο με τον δικό μας που έχει πάνω από δεκαπέντε μηχανικούς. Ο θάνατός σου η ζωή μου λοιπόν. Αν δεν αλλάξει ο τρόπος της κατανομής των κονδυλίων δυστυχώς οι μικροί Δήμοι είναι καταδικασμένοι σε αργό θάνατο.  

Ποιό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε από την στιγμή που αναλάβατε την ηγεσία του Δήμου;

Όταν αναλάβαμε την ηγεσία του Δήμου τα προβλήματα ήταν πολλά και τεράστια και κατά βάση οικονομικά. Μέσα στα δυόμισι χρόνια που πέρασαν πληρώσαμε σε χρέη της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής ένα ποσό που ξεπερνά τα 4.000.000€. Ενδεικτικά σας αναφέρω: πάνω από 1.500.000€ σε δικαστικές αποφάσεις. Πάνω από 1.000.000€ σε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ, ενώ ρυθμίσαμε και άλλο 1.600.000€, πάνω από 1.200.000€ σε πιστωτές και προμηθευτές. Όλα αυτά όμως δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που ανακαλύψαμε πριν από ένα εξάμηνο περίπου και έχει φέρει το Δήμο σε αδιέξοδο. Με την δημιουργία του Καλλικράτη έπρεπε στη ΔΕΥΑΠ να μεταφερθούν όλα τα πάγια που ήταν στην ιδιοκτησία του Δήμου. Τα πάγια αυτά είναι τα υδραγωγεία, τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, οι γεωτρήσεις και εννιά αντλιοστάσια. Το 2012 με απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου όλα τα παραπάνω έφυγαν από την ιδιοκτησία του με σκοπό να μεταφερθούν στην ιδιοκτησία της ΔΕΥΑΠ. Από το σημείο αυτό και μετά αρχίζει η λογική του παραλόγου, αλλά φαίνεται και ο τρόπος σκέψης αλλά και ο τρόπος διοίκησης της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Η ΔΕΥΑΠ έκανε αποδοχή όλα τα άλλα, αλλά «ξέχασε» να αποδεχτεί τα αντλιοστάσια!!! Τυχαίο; Δηλαδή τα αντλιοστάσια έφυγαν από τον Δήμο αλλά δεν τα αποδέχτηκε η ΔΕΥΑΠ!!!! που σημαίνει ότι η κατανάλωση του ρεύματος που είχε το καθένα από αυτά δεν καταχωρούνταν πουθενά και δεν φαινόταν σαν οφειλή. Τι σημαίνει αυτό; Ότι από το 2012 είχε συσσωρευτεί οφειλή προς την ΔΕΗ που ξεπερνά τις  600.000€ και δυστυχώς το ποσό αυτό δεν μπορεί να πληρωθεί ούτε από τον Δήμο ούτε από την ΔΕΥΑΠ γιατί τα αντλιοστάσια αυτά δεν είναι στην ιδιοκτησία κανενός!!! Επιχειρήσαμε σαν Δήμος να εντάξουμε το ποσό αυτό στις ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά δεν κατέστη δυνατόν γιατί αυτές δεν ήταν γραμμένες στον προϋπολογισμό. Έξι μήνες τώρα που υπέπεσε στην αντίληψή μας το γεγονός, προσπαθούμε να δώσουμε λύση αλλά πάντα καταλήγουμε σε αδιέξοδο και ήδη εν μέσω του καλοκαιριού οι διακοπές ρεύματος ξεκίνησαν.

Αν ιεραρχούσατε τις προτεραιότητές σας για το Δήμο, ποιά θα ήταν αυτή που θα βρισκότανε στην πρώτη θέση; 

Ο Δήμος Παλαμά είναι ένας καθαρά αγροτικός  Δήμος οπότε όπως είναι λογικό προτεραιότητα του πρέπει να είναι η εξεύρεση λύσεων για μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτών, η εξασφάλιση ικανής ποσότητας νερού για την άρδευση των αγρών, οι προτάσεις για νέες και πιο προσοδοφόρες καλλιέργειες αλλά και η διάθεση των προϊόντων που θα προκύψουν από αυτές. Έχουμε ήδη καταθέσει μελέτες, 10.000.000€ για την δημιουργία κλειστών αγωγών άρδευσης και περιμένουμε την χρηματοδότηση τους.

Πώς κρίνετε τις επικείμενες αλλαγές στις Αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως η απλή αναλογική και ο περιορισμός των θητειών;

Πιστεύω πως η κυβέρνηση βιάζεται να ψηφίσει έναν ακόμη νόμο και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θα πρέπει να γίνει αυτό. Ο νόμος έχει πάρα πολλά τρωτά σημεία αλλά και πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Έχει βγει προς τα έξω πως οι Δήμαρχοι δεν θέλουν την απλή αναλογική ή την μείωση της θητείας. Πιστέψτε με για μένα αυτά είναι τα ελάχιστα. Άλλα άρθρα είναι που πρέπει να μας προβληματίσουν και να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής. Θυμάμαι τους αγώνες που κάναμε σαν φοιτητές -ειδικά όσοι από εμάς ανήκαμε σε μειοψηφίες - για την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Αν πω σήμερα πως είμαι αντίθετος με την καθιέρωση της απλής αναλογικής θα είναι σαν να προδίδω όλους αυτούς τους αγώνες αλλά και το παρελθόν. Δυστυχώς όμως δεν είναι έτσι. Αυτό που προβάλλεται σαν άλλοθι από τον νομοθέτη είναι ότι έτσι κι αλλιώς οι αποφάσεις του Δ.Σ. σε ποσοστό πάνω από 90% λαμβάνονται ομόφωνα. Αυτό που συγκαλύπτεται εντέχνως όμως είναι πως αυτό το 10% των αποφάσεων που λαμβάνεται κατά πλειοψηφία είναι οι αποφάσεις που δίνουν το στίγμα της κάθε Δημοτικής παράταξης που διοικεί έναν Δήμο. Ο προϋπολογισμός, το τεχνικό πρόγραμμα έργων, ο ισολογισμός – απολογισμός και άλλα συναφή, παραδοσιακά ψηφίζονται αρνητικά από την αντιπολίτευση. Όταν δεν θα υπάρχει πλειοψηφία σε ένα Δ.Σ. ας μας πει κάποιος πως θα λειτουργήσει ένας Δήμος που δεν θα μπορεί να ψηφίσει τον προϋπολογισμό του. Για τον περιορισμό της θητείας του Δημάρχου, εμένα το μέτρο αυτό με βρίσκει σύμφωνο. Ο Δήμαρχος δεν είναι επάγγελμα. Ότι έχει να δώσει κάποιος μέσα σε διάστημα 10-12 χρόνων μπορεί να το δώσει, μετά έρχεται ο κορεσμός. Ο ισόβιος Δήμαρχος που διοικεί με το πρόσχημα «με ψηφίζει ο κόσμος» για μένα πρέπει να τελειώσει. Τα μεγάλα προβλήματα που πρέπει να επανεξεταστούν είναι: η δημιουργία της θέσης του Γενικού Διευθυντή, καπέλωμα θα το έλεγα εγώ. Η κατάργηση της οικονομικής επιτροπής. Η κατάργηση των τοπικών συμβουλίων (ή ταφόπλακα για τα χωριά). Η δημιουργία των τοπικών συμβουλίων των Δ.Ε. οι αποφάσεις των οποίων θα είναι δεσμευτικές για το Δ.Σ. του Δήμου (αλήθεια πως θα γίνει αυτό;). Η μείωση των υποψηφίων, των ατόμων που θα απαρτίσουν το Δ.Σ. αλλά και η κατάργηση της ποσόστωσης για την αναλογική εκπροσώπηση από κάθε Δ.Ε. Δηλαδή για τον Δήμο Παλαμά η Δ.Ε. Φύλλου που έχει και τον μικρότερο πληθυσμό αναλογικά με τη Δ.Ε. Σελλάνων και Παλαμά δύσκολα θα έχει εκπρόσωπο στο Δ.Σ. του Δήμου. Να σημειώσουμε εδώ πως η κάθε δημοτική παράταξη δεν θα έχει την υποχρέωση να έχει και συνδυασμό στο τοπικό συμβούλιο της Δ.Ε.!! Τα προβλήματα είναι πολλά και κάνω έκκληση στην κυβέρνηση να μην βιαστεί γιατί σίγουρα οι νέες Δημοτικές Αρχές που θα προκύψουν θα φτάσουν σε αδιέξοδο.    

Το μέλλον του κ. Σακελλαρίου παραμένει στην Αυτοδιοίκηση και τον Δήμο Παλαμά ή σκέφτεται κάτι διαφορετικό;

Όταν το 2014 πήρα την απόφαση να διεκδικήσω τα ηνία του Δήμου Παλαμά ποτέ δεν περίμενα να συναντήσω όλες αυτές τις δυσκολίες. Η αλήθεια είναι πως όλοι οι Δήμαρχοι που διοικούμε τους Δήμους της χώρας, αυτή την περίοδο είμαστε οι πλέον άτυχοι, μιας και είναι η πιο δύσκολη περίοδο που βιώνει η χώρα απ την μεταπολίτευση και έπειτα. Παρ όλα αυτά και παρ’ όλες τις δυσκολίες η τοπική αυτοδιοίκηση είναι έρωτας - πράγμα που ποτέ δεν πίστευα πριν ασχοληθώ - η δύναμη της προσφοράς στον συνάνθρωπο είναι αυτή που κάνει την διαφορά. Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν θεωρώ ότι έχω δικαίωμα και υποχρέωση να διεκδικήσω για άλλη μια φορά την ηγεσία του Δήμου Παλαμά. Παραλάβαμε έναν Δήμο ανυπόληπτο, παρατημένο στην τύχη του, έναν Δήμο όμως που με πολύ κόπο και προσπάθεια προσπαθούμε να τον ορθοποδήσουμε, θα ήταν άσχημο αυτός να ξαναγυρίσει στα προ 2014 δεδομένα. Βέβαια η απόφαση αυτή δεν είναι ειλημμένη 100%. Για να είναι σίγουρη η εκ νέου υποψηφιότητα θα πρέπει να σου δίνεται η δυνατότητα να προσφέρεις, γιατί αν δεν μπορείς να δώσεις αυτό που θες και αυτό που πρέπει, το γάντζωμα στην καρέκλα δεν έχει κανένα απολύτως νόημα.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής