Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017

Φωτεινή Καραϊσκου: Μια γυναίκα για τα δύσκολα...

Η Αντιδήμαρχος επί της Καθαριότητας Πρασίνου, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης στον Δήμο Παλαμά Φωτεινή Καραϊσκου παρέδωσε την θέση της την Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Αναμφίβολα μια επιτυχημένη Αντιδήμαρχος στον Δήμο μας.
Αφήνει μεγάλο έργο, αφού για πρώτη φορά στα χρονικά του Δήμου, είχε αναλάβει τα πλέον δύσκολα καθήκοντα αντιδημάρχου....γυναίκα.
Είχε αναλάβει το καυτά θέματα της καθαριότητας και των αγροτικών, και οι πολίτες την βαθμολόγησαν με άριστα. Έτρεξε όσο λίγοι, δούλεψε πάρα πολύ, αντεπεξήλθε στις υποχρεώσεις της, και κατάφερε να παρουσιάσει έργο αξιόλογο.
Μια μεγάλη παρακαταθήκη δηλαδή στον διάδοχό της.
Η Φωτεινή Καραϊσκου μπορεί να υπερηφανεύεται για πολλά.
Κυρίως όμως γιατί ξεκίνησε από το μηδέν, χωρίς υποστήριξη από κανέναν και χωρίς να χτυπήσει ξένες πόρτες. Δραστηριοποιήθηκε στα κοινά με συνέπεια και ντομπροσύνη. Απέκτησε φίλους στην πορεία της, και έναν ευρύ κύκλο γνωριμιών, κι αυτό φάνηκε στις εκλογικές αναμετρήσεις.
Δέν ξέρω, αλλά αυτοί που δεν λένε ψέματα είναι ιδιαίτερα συμπαθείς στους ανθρώπους.
Έτσι και η Φωτεινή. Συνεπής, "καθαρή" έναντι των άλλων, δεν κορόιδεψε μοιράζοντας υποσχέσεις.
Όταν ο Δήμαρχος Παλαμά Γιώργος Σακελλαρίου της ανέθεσε την καθαριότητα και τα αγροτικά πολλοί προέβλεψαν ότι θα αποτύχει. Ο Δήμος ήταν μεγάλος πλέον, τα σκουπίδια πολλαπλάσια, τα μέσα ελλιπή, το ανθρώπινο δυναμικό περιορισμένο και τα θέματα των αγροτικών δύσκολα.
Όμως στην πορεία δικαιώθηκε.
Ο Καραϊσκου κινήθηκε άμεσα, έτσι η εικόνα κυρίως της πόλης του Παλαμά άλλαξε από νωρίς....«ανέβηκε». Είναι γεγονός ότι η Υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου το τελευταίο διάστημα δίνει εξετάσεις και περνάει με άριστα.

Η "Ιτέα Καρδίτσας" βρέθηκε στο γραφείο της για μια μικρή κουβεντούλα μαζί της.

Πριν αρχίσουμε θα ήθελα μια πρώτη γνωριμία με τους αναγνώστες. 
Ποια είναι η Φωτεινή Καραϊσκου;

ΦΚ: Μια απλή αλλά ενεργός πολίτης και οικογενειάρχης που ενδιαφέρεται για τα κοινά. Εργάζομαι πολλά χρόνια στην Ελληνική Αστυνομία.
Παράλληλα, ασχολούμαι με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και από το 2014 που εκλέχτηκα για πρώτη φορά στο δήμο Παλαμά προσπαθώ να μετουσιώσω την ενασχόλησή μου με τα κοινά σε πράξη πολιτική. Εδώ αναφέρομαι πρωτίστως στην ιδιότητα του πολίτη.



Αν ανατρέξουμε στους 18 μήνες της θητείας σου σαν Αντιδήμαρχος, πως θα ιεραρχούσες τις δράσεις σου, ξεκινώντας από την βασικότερη.

ΦΚ: 1) Υποβλήθηκε μελέτη με τίτλο ''Βυθιζόμενα Συστήματα Κάθετης Διαβαθμισμένης Συμπίεσης σε κάδους κοινής χρήσης για  διαχωρισμό βιοαποβλήτων στην πηγή'', ύψους 600.000 ευρώ, για χρηματοδότηση από την ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ και τον Άξονα Προτεραιότητας 14.
Μια πρόταση που βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης. Κι ενώ σήμερα στην χώρα μας η προδιαλογή των βιοαποβλήτων είναι σχεδόν ανύπαρκτη και το Υπουργείο Περιβάλλοντος προβαίνει σε άμεσες θεσμικές ρυθμίσεις, για μέτρα συλλογής βιοαποβλήτων και δημιουργία χώρων συγκέντρωσης, τόσο για τους δήμους, όσο και για τους φορείς διαχείρισης στερεών αποβλήτων, ο δήμος μας συγκαταλέγεται στους ελάχιστους δήμους ανά την Ελλάδα που υπέβαλε πρόταση συλλογής βιοαποβλήτων. Παράλληλα σε συνεργασία με επιχείρηση όμορου Νομού, προσδιορίστικε και ο χώρος συγκέντρωσης τους.
2) Νομιμοποιήθηκαν και εκδόθηκαν πινακίδες κυκλοφορίας σε δυο μηχανήματα έργου του δήμου μας (φορτωτής και τσάπα) τα οποία αγοράστηκαν εδώ και 8 χρόνια περίπου. Πρωτεύον μέλημά μας ήταν και είναι να παρέχουμε όλα τα εφόδια για ασφαλή εργασία των υπαλλήλων του δήμου μας.
3) Σε συνεργασία με το ΓΟΕΒ έγινε η διάνοιξη αγροτικού δρόμου που ένωσε την τ.κ. Μάρκου και τ.κ. Γοργοβιτών. Ένα έργο που έπρεπε να γίνει από τον αναδασμό του 1973.
4) Προβήκαμε σε καθαρισμούς αποστραγγιστικών τάφρων στο Δήμο μας, έργα πνοής για τους ωφελούμενους αρδευτές, που στόχο είχαν να διευκολύνουν την καθημερινότητα των αγροτών της περιοχής μας.
5) Δημιουργήσαμε Κανονισμό Καθαριότητας ώστε να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής του Δήμου μας
6) Εφαρμόσαμε πιλοτικά το Πρόγραμμα Οικιακής Κομποστοποίησης σε συνεργασία με την Π.Α.ΔΥ.Θ. Α.Ε. που στοχεύει στην προστασία του περιβάλλοντος, για να έχουν τα παιδιά μας ένα καλύτερο μέλλον.

7) Αναλάβαμε πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τα αδέσποτα ζώα, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την ορθολογική διαχείριση του θέματος των αδέσποτων ζώων. Ο Δήμος Παλαμά για πρώτη φορά εφάρμοσε το πρόγραμμα εμβολιασμού του ιού της λύσσας προς όφελος της δημόσιας υγείας και ευζωίας των ζώων συντροφιάς.

8) Ανά τακτά χρονικά διαστήματα προβήκαμε στο πλύσιμο των κάδων, προς όφελος της δημόσιας υγείας των δημοτών μας. Θέσαμε δηλαδή το καδοπληντύριο σε λειτουργία, το οποίο αγοράστηκε τον Άγουστο του 2010 και ήταν παροπλισμένο για 6 ολόκληρα χρόνια, στις αποθήκες του δήμου μας.
9) Τονίσαμε την σημασία  του εθελοντισμού στους μικρούς και μεγάλους δημότες μας. Οι μαθητές των δημοτικών μας σχολείων ομόρφυναν την κεντρική μας πλατεία. Δημιούργησαν τον δικό τους ανθόκηπο φυτεύοντας εποχιακά λουλούδια, ενώ ενήλικοι συνδημότες μας καθάρισαν και διαμόρφωσαν εθελοντικά χώρους πρασίνου ώστε να αξιοποιηθούν από παιδιά της γειτονιάς.
10) Στολίσαμε την κεντρική μας πλατεία με ζωηρά επιδαπέδια παιχνίδια, ώστε να αποτελέσουν τόπο συγκέντρωσης και παιχνιδιού στους νέους μας  και να τους σηκώσουμε από την καρέκλα του υπολογιστή.


11) Σε καθημερινή σχεδόν βάση καθαρίζαμε με τα μηχανήματα του δήμου μας, χόρτα, σκουπίδια, φερτές ύλες και υπολείμματα κοπής δέντρων από πεζοδρόμια, πλατείες, νεκροταφεία. Επιπροσθέτως καθαρίσαμε και κουρέψαμε τα χόρτα σε όλα τα πάρκα και τις παιδικές χαρές του Δήμου μας. Παράλληλα κλαδέψαμε δέντρα και θάμνους σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους του Παλαμά και των χωριών μας
12) Σκουπίστηκαν όλοι οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης του Παλαμά. Με την υδροφόρα του δήμου μας πλύθηκαν όλοι οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης μας, τα πεζοδρόμια και οι πλατείες των χωριών μας.  
13) Ασβεστώθηκαν όλα τα κράσπεδα και οι νησίδες από τις δύο εισόδους της πόλης μέχρι το κέντρο. Μιλάμε για παραπάνω από 10 χιλιόμετρα ασβέστωμα. Επίσης ασβεστώθηκαν οι πλατείες των χωριών μας.


Ποιο, κατά τη γνώμη σου, πιστεύεις ότι είναι το μυστικό της επιτυχίας

ΦΚ: Θεωρώ πως πρέπει να υπάρχει συνεργασία και μεθοδικότητα.
Δώσαμε μεγάλη προσοχή στην άμεση επαφή του κόσμου κρατώντας τις πόρτες των γραφείων μας ανοιχτές για όλους. Καταφέραμε να βγούμε έξω στην καθημερινότητα, ώστε να είμαστε πάντα δίπλα τους σε κάθε πρόβλημά τους. Επιπλέον οι εργαζόμενοι θέλουν να σε βλέπουν δίπλα τους.Τότε όλα κυλούν ομαλά. Η αυτοδιοίκηση δεν είναι επάγγελμα. Είναι προσφορά και χρειάζεται αίσθημα ευθύνης. Κι επειδή θέλω να έχω συνέχεια στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχω την ανάγκη να τονίσω, ότι λόγω των δύσκολων οικονομικών συγκυριών που διανύει η πολιτεία μας, δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε ιδέες μας που είχαμε κατά νου και εύχομαι μια επόμενη φορά να υλοποιηθούν κάτω από καλύτερες οικονομικές συνθήκες.

Κλείνοντας θέλω να σου δώσω το λόγο να κλείσεις αυτήν την μικρή κουβέντα μας μιλώντας στον κόσμο, και τους αναγνώστες του "Ιτέα Καρδίτσας"

ΦΚ: Πρώτα θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον Δήμαρχό μας, για την τιμή και την ευκαιρία που μου έδωσε, να υπηρετήσω την πολιτεία του Δήμου μας. Ακόμη θα ήθελα να ευχαριστήσω τους εργαζόμενους του Δήμου μας για την άψογη συνεργασία μας. Εκφράζω επίσης από καρδιάς ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε όλους τους συνδημότες μου, που αγκάλιασαν κάθε προσπάθεια που κατέβαλα, καθ' όλη την διάρκεια της θητείας μου.
Ευχαριστώ επίσης την οικογένειά μου για την αμέριστη υπομονή και κατανόησή τους, τόσο του συζύγου μου όσο και των δυο παιδιών μου.
Τέλος εύχομαι στον αντικαταστάτη μου αντιδήμαρχο Ξένο Χρήστο και σε όλους τους αντιδημάρχους καλή σταδιοδρομία και επιτυχία στο δύσκολο έργο τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής