Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

Τσικνοπέφτη στο χωριό μας

Η Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη σηματοδοτεί, την έναρξη των Αποκριών. Πολλοί θα βρεθούν στις αγορές και τα κρεοπωλεία, σήμερα, για τα απαραίτητα. Από την επομένη ξεκινάει (σύμφωνα πάντα με τη χριστιανική παράδοση) μία μακρά περίοδος νηστείας, μέχρι την Κυριακή του Πάσχα, όταν τα κρέατα θα πάρουν ξανά τη θέση τους στις σούβλες και στο στομάχι των πιστών.
Και επειδή, καλώς ή κακώς, κρέας και Έλληνας έχουν μία σχέση λατρείας, η μέρα πριν την αποχή, αποκτά άλλο νόημα.
Την τελευταία μέρα πριν την έναρξη της Σαρακοστής και άρα της νηστείας, το κρέας έχει σαφώς την τιμητική του, ενώ είναι η μοναδική μέρα του χρόνου που η "τσίκνα" είναι το ζητούμενο.
Η παράδοση της Τσικνοπέμπτης θέλει σούβλες και σχάρες να παίρνουν φωτιά από νωρίς, ενώ η μυρωδιά και το "νέφος" της τσίκνας που πλανάται στον αέρα να μας σέρνει από τη μύτη!
Τα κάρβουνα ετοιμάζονται από νωρίς, ενώ τα κρέατα περνάνε κούρα περιποίησης, για να είναι έτοιμα την ώρα του ψησίματος. Ζουμερά σουβλάκια, λουκάνικα, παϊδάκια, και άλλα λαχταριστά εδέσματα μας "κλείνουν" πονηρά το μάτι και μας προκαλούν να βάλουμε χέρι χωρίς φόβο και ενοχές, αφήνοντας τους κανόνες του savoir vivre κατά μέρος.

Φέτος στην Ιτέα η Τσικνοπέμπτη δεν τιμήθηκε ανάλογα όπως τις προηγούμενες χρονιές, και αντί για σύννεφα καπνού από τις ψησταριές, μια ησυχία βαρετή και λίγα χαμόγελα κάπου κάπου έτσι για το καλημέρα. Η μόνη σχεδόν εξαίρεση (σχεδόν μοναδική) ήταν από τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων Ιτέας στο Δημοτικό σχολείο του χωριού μας.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων αναβίωσε το έθιμο όπως κάθε χρόνο κόντρα στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε και έψησε σουβλάκια και λουκάνικα για τούς μικρούς μαθητές που είχαν την τιμητική τους τρώγοντας και παίζοντας στο προαύλιο.
Συγχαρητήρια!!!
Η σημερινή ημέρα ανήκει δικαιωματικά σε εσάς.
Και του χρόνου...








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής