Τρίτη 8 Μαΐου 2018

«ΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ 2018» από το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας « Ο ΑΠΟΛΛΩΝ » Καρδίτσας

Καρδίτσα 5-5-2018

Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι του πολιτισμού
Το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας « Ο ΑΠΟΛΛΩΝ » Καρδίτσας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, τον Δήμο Καρδίτσας, την ΕΡΤ Βόλου και την Αμφικτιονία των Θεσσαλών Καραγκούνηδων οργανώνει και φέτος από 17 έως 20 Μαΐου 2018 τις «ΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ», μια εκδήλωση «θεσμό», η οποία συμβάλλει  στην πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής μας και η οποία αγαπήθηκε από το κοινό του Νομού Καρδίτσας.
Ο «ΑΠΟΛΛΩΝ», όπως οι περισσότεροι γνωρίζετε, κάθε χρόνο επιλέγει μια θεματική ενότητα που αφορά στον λαϊκό πολιτισμό ή την τοπική ιστορία και γύρω από αυτή, κύρια, προγραμματίζει την ετήσια δουλειά του, που ένα μέρος της παρουσιάζει στις «ΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ».
Φέτος το θέμα που επέλεξε είναι «Η αστική λαϊκή μουσική παράδοση», την οποία δημιούργησαν τα λαϊκά στρώματα που για διάφορους λόγους  εγκατέλειπαν την ύπαιθρο με την ελπίδα ότι τα αστικά κέντρα θα τους προσέφεραν ένα καλύτερο μέλλον. Εκεί γνώρισαν τα σμυρναίικα και τα ρεμπέτικα τραγούδια, ζυμώθηκαν μαζί τους και πέρασαν στην παράδοσή τους σαν συνέχεια του δημοτικού τραγουδιού. Και επειδή τα ρεμπέτικα είναι παράδοσή μας και επίσημα πια έχουν εγγραφεί στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας της Ουνέσκο, το Κ.Ι.Λ.Ε. «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» τα ενέταξε στο πρόγραμμά του και αποφάσισε να τα προβάλει με κάθε δυνατό τρόπο.


Πλούσιο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Μέρες Παράδοσης 2018»
Ξεκινάμε την Πέμπτη 17 Μαΐου, στις 6.00 μ. μ.  στην αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης του Δήμου Καρδίτσας με μια παράλληλη εκδήλωση, το Εργαστήρι  παραδοσιακού γυναικείου κεφαλόδεσμου της Θεσσαλής Καραγκούνας, το οποίο διοργανώσαμε σε συνεργασία με την Αμφικτιονία των Θεσσαλών Καραγκούνηδων. Στο εργαστήρι σημαντικοί συλλέκτες και γνώστες της πλούσιας παραδοσιακής στολής της Kαραγκούνας θα παρουσιάσουν τον τρόπο δεσίματος του κεφαλόδεσμου της Καραγκούνας στον κύκλο της ζωής και του χρόνου.
Ο πρόεδρος της Αμφικτιονίας των Θεσσαλών Καραγκούνηδων και επ. Σχολικός Σύμβουλος Απόστολος Φιρφιρής θα παρουσιάσει τη σκούφια του κύκλου των χωριών του Παλαμά ενώ η Σοφία Τζέλλα, δασκάλα χορού-καθηγήτρια φυσικής αγωγής θα δείξει το δέσιμο της παλαμιώτικης μπερέτας. Η Μαίρη Μπάλλα, συλλέκτρια παραδοσιακών στολών και πρόεδρος της Ε.Ε. του Κ.Ι.Λ.Ε. «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ, θα κάνει το δέσιμο του χαστά της Μαγούλας, ο Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Αγίας Τριάδας Δημήτρης Κασιδιάρης συνοδευόμενος από ηλικιωμένες γυναίκες του χωριού, θα παρουσιάσει την μπερέτα της νύφης της Αγίας Τριάδας και ο δάσκαλος χορού-Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Απόστολος Σβάνας τους κεφαλόδεσμους της Μητρόπολης Καρδίτσας. Τον ιδιαίτερο κύκλο των Μεγάλων Καλυβίων θα εκπροσωπήσει, η Κική Κάβουρα, πρόεδρος του ΕΛΟΚ, η οποία με άλλες συγχωριανές της θα παρουσιάσει τον κεφαλόδεσμο της νύφης Καλυβιώτισσας, ενώ την μπερέτα του Μεγαλοχωρίου Τρικάλων θα παρουσιάσει ο συλλέκτης και ερευνητής Γιάννης Φαφούλιας. Τέλος ο συλλέκτης και ερευνητής Νίκος Τσιπλάκης θα δείξει τον γυναικείο κεφαλόδεσμο μπρουμά της Ανατολικής Πεδιάδας της Θεσσαλίας.

Συνεχίζουμε την Παρασκευή 18 Μαΐου, στις 8.00 μ. μ. στο Παυσίλυπο με μια ξεχωριστή μουσική-ενημερωτική παράσταση με τίτλο «Ρεμπέτικος παράπλους. Από τη Σμύρνη στον Πειραιά. Η Ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού» την οποία θα  παρουσιάσει ο σπουδαίος και καταξιωμένος ερευνητής, στιχουργός, μουσικοσυνθέτης, συγγραφέας και παρουσιαστής τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών στην Ελλάδα και το εξωτερικό Πάνος Σαββόπουλος συνεργαζόμενος στο μουσικό μέρος με το Μουσικό Σχήμα «ΡΕΜΜΠΕΤΙΚΟ», το οποίο ίδρυσαν τα αδέρφια Ντίνος και Φάνης Οικονόμου, δυο αξιόλογοι μουσικοί και επιστήμονες, οι οποίοι υπηρετούν με συνέπεια το ρεμπέτικο τραγούδι και οι οποίοι βοήθησαν τα μέγιστα στην υλοποίηση των στόχων του Απόλλωνα στις φετινές «Μέρες Παράδοσης».

Στις 20 Μαΐου, στις 11.00 π. μ.  στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο το κοινό της Καρδίτσας θα απολαύσει μια μουσικοχορευτική παράσταση γεμάτη ηχοχρώματα και εικόνες των αστικών κέντρων με χορούς και τραγούδια που περιγράφουν την αγάπη, τον έρωτα, τις μιζέριες της ζωής, την τάση φυγής, την πειραχτική διάθεση και το χιούμορ.
Συμμετέχουν: το Χορευτικό Τμήμα και η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής του Κέντρου Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας, η Απολλώνειος Χορωδία Νέας Ιωνίας Βόλου, η Λαογραφική Εταιρεία Μουσικών και Χορευτικών Μελετών «Ν. Πλαστήρας και το Μουσικό Σχήμα «ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ».
 
Φίλοι και φίλες του πολιτισμού
Το τεράστιο κεφάλαιο αστική λαϊκή μουσική παράδοση δεν τελειώνει για μας με τις φετινές Μέρες Παράδοσης.. Θα μας απασχολήσει και την επόμενη χρονιά, φέρνοντας στο φως όλες τις πτυχές του.  Στόχος του Κέντρου Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» στο τέλος αυτού του ερευνητικού ταξιδιού είναι η ηχογράφηση και η παράδοση στα μέλη μας και στους ερευνητές δυο cds ενσωματωμένα σε ένα βιβλίο, το οποίο θα περιλαμβάνει την ιστορική πορεία του παραδοσιακού τραγουδιού από το δημοτικό ως το ρεμπέτικο, καθώς και τους στίχους των τραγουδιών.
Ελπίζω πως θα τα καταφέρουμε
     
Αγαπητοί φίλοι, ερευνητές και συνάδελφοι του πολιτισμού, σας προσκαλώ να τιμήσετε με την παρουσία σας τις εκδηλώσεις του Κέντρου Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας.

Βασιλική Κοζιού-Κολοφωτιά
Πρόεδρος του Κ.Ι.Λ.Ε. «Ο ΑΠΟΛΛΩΝ» Καρδίτσας
Α΄ Γραμματέας Αμφικτιονίας Θεσσαλών Καραγκούνηδων


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής